Cryotherapie en health: een gelukkig huwelijk
De oude Grieken onderkenden al de medicinale krachten van koud water. Ook nadat ze hun publieke baden konden verwarmen, bleven ze zich onderdompelen in koud water. Nog altijd is het afwisselen van warme en koude baden een bekend gezondheidsprincipe.
Met cryotherapie stimuleren we ons lichaam om zichzelf te genezen. Ons lichaam is tot veel in staat. Wel moet het immuunsysteem een prikkel krijgen om processen in gang te zetten. Bijvoorbeeld: een koudeprikkel van -110 ˚C tijdens een sessie van 3 minuten in de Whole Body Cryo cabine. Die temperatuur is reden voor de koudereceptoren in de huid om de hersenen te alarmeren. Daardoor trekt het bloed zich terug naar de romp om vitale onderdelen zo lang mogelijk warm te houden. De temperatuur van het bloed stijgt ook waardoor virussen en bacteriën in het bloed niet kunnen overleven. Het lichaam maakt natuurlijke pijnstillers aan evenals allerlei andere stoffen om het lichaam te versterken.
Cryotherapie wordt in veel landen al veelvuldig toegepast als effectieve therapie om herstel en genezing te bevorderen. De blootstelling aan extreme kou veroorzaakt een reactie in het lichaam die kan helpen om ontstekingen en pijn tegen te gaan. Een groot voordeel van de behandeling is dat het kort, intensief en pijnloos is. Bovendien zijn er geen bijwerkingen.
Mensen die koud douchen ervaren vaak dat hun huid zachter en gladder wordt en minder droog aanvoelt. Net als tijdens een koude douche sluiten de poriën zich tijdens een cryobehandeling waardoor de lichaamseigen oliën in de huid blijven en niet verloren gaan. De gesloten poriën voorkomen ook dat vuil de huid kan binnendringen. De aanmaak van extra collageen door de kouprikkel zorgt voor meer elasticiteit en een jonger uitziende huid.
Afvallen met cryotherapie
Kou is een goede manier om de stofwisseling te activeren en calorieën te verbranden. Ten eerste reageert de schildklier positief op de kouprikkel. Na 10 dagen van cryotherapie, koud douchen of zwemmen in ijswater ontwikkelt het lichaam een isolatielaag. De schildklier maakt extra thyroxine aan waardoor vetzuren worden gemobiliseerd en gewichtsverlies het gevolg is.
De kou heeft ook een directe invloed op het vetweefsel in ons lichaam. Er bestaan twee soorten vet in ons lichaam: witte vetcellen die voornamelijk rond buik, billen en dijen te vinden zijn en bruine vetcellen die verantwoordelijk zijn voor verwarming van ons systeem. Bij blootstelling aan kou fungeren de witte vetcellen als brandstof voor de verwarming van het lichaam. Bovendien worden de bruine vetcellen gestimuleerd om het lichaam te verwarmen terwijl er geen fysieke beweging nodig is.
Het gebruik van kou om de mitochondriën in de bruine vetcellen te stimuleren kan ons verouderingsproces vertragen en kan diabetes, obesitas en hart en vaatziekten helpen voorkomen. Bij sommige vrouwen helpt dit proces bij de bestrijding van cellulitis. Dit zou wel eens een simpele maar effectieve manier kunnen zijn om af te vallen!
Ook in de winter effectief
Zelfs in de winter kan een koude douche of een cryobehandeling de bloedcirculatie stimuleren. Dit bevordert een gezonde cardiovasculaire huishouding met zuurstof- en nutriëntrijk bloed dat alle delen van ons lichaam bereikt. Ook verbeteren de lymfedrainage en de afvoer van toxines uit het lichaam.
Lees het artikel.